Menuiserite Extra

Menuiserite Extra is een stijf onderdak in vezelcement. De lange levensduur, het uitstekende brandgedrag (onontvlambaar) maar vooral de unieke capillaire eigenschappen maken van Menuiserite Extra het beste starre onderdak en onbetwistbaar de beste koop. Menuiserite Extra is de nieuwe naam voor Menuiserite.

Voordelen en eigenschappen

 • De Menuiserite Extra platen zijn regendicht en blijven de dampproductie van de binnenruimte absorberen (voorkomt inwendige condensatie).
 • De platen zijn schimmel- en rotvrij.
 • Menuiserite Extra is een zeer stevig onderdak:
  • De isolatie mag rechtstreeks tegen de Menuiserite platen geplaatst worden zonder risico dat het onderdak tegen de dakbedekking wordt geduwd.
  • Een stijf onderdak klappert niet door de wind

Met Menuiserite Extra krijg je 15 jaar garantie op de fysieke eigenschappen.

Specificaties

Materiaal Vezelcement
Nominale dikte 3 mm
Afmetingen 1.200 x 2.500 mm
Gewicht per plaat 14,4 kg
Gewicht per m² 4,8 kg
Densiteit 1.460 kg/m²
Brandreactie (EN 13501-1) A2-s2,d0
Warmtegeleidingscoëfficiënt 0.25 W/mK
Waterdampdiffusieweerstand µ ≤ 145 m
µd ≤ 0.43 m
Blootstelling aan buitenomstandigheden (UV) 2 maanden

Plaatsing

Menuiserite Extra-onderdakplaten worden steeds op een houten draagstructuur genageld met de gladde zijde naar boven.  De platen worden dwars op de kepers geplaatst (langse zijde horizontaal). De steunafstand bedraagt maximaal 625 mm hart-op-hart gemeten. De plaatsing begint boven of onderaan het dak. Men zorgt ervoor dat de zijdelingse naden juist boven een keper vallen. De hoogte van de tengellatten bedraagt minimum 15 mm. In de gevallen waar de zijdelingse aansluiting van de Menuiserite Extra-onderdakplaten overlappend dient te gebeuren (bv. bij smalle kepers of spanten), dient men op deze aansluiting een verdunde tengellat te plaatsen zonder dat deze minder bedraagt dan de minimale dikte van 15 mm. Teneinde bij lage hellingen en ongunstige blootstellingen een absolute waterdichtheid te bekomen worden de zijdelingse naden met een dichtingsband afgeplakt. In de hellingsrichting overlappen de platen elkaar. De hiernavolgende tabel geeft in functie van de dakhelling de overeenstemmende overlapping.

Dakhelling α Overlapping λ in mm
10° 173
12° 144
15° 115
20° 88
25° 70
30° 60
35° 52
40° 47
45° 42
50° 39
60° 35
70° 32

Ter hoogte van de horizontale overlap worden, om het dikteverschil op te vangen:

 • de tengellatten plaatselijk onderbroken (zie detail Algemene Technische gegevens)
 • de tengellatten doorlopend aangebracht, en de Menuiserite Extra-onderdakplaat mits een inkeping in het spant ingewerkt
 • de tengellatten plaatselijk verdund (zie detail Algemene Technische gegevens)

Bevestigingsmiddelen

 • Nagelen: automatisch of manueel nagelen met nagels met platte kop. Men kan rechtstreeks nagelen zonder voorboren. De kop van de nagel mag niet te diep in de plaat worden gedreven. De pneumatische nagelmachine wordt geregeld met een constante inslagdiepte.
 • Nieten: automatisch nieten. De rug van de niet mag niet te diep in de plaat worden gedreven. De pneumatische nietmachine wordt geregeld met een constante inslagdiepte.

Meer technische informatie kan worden teruggevonden in de ETERNIT documentatie “Deel 1 – Algemene technische gegevens - MENUISERITE EXTRA”, “Deel 2 – Specifieke Technische gegevens – MENUISERITE EXTRA”,in de ETERNIT bestekomschrijvingen, in de ETERNIT garantie.

Transport

De MENUISERITE EXTRA NT onderdakplaten worden verpakt op paletten. Het transport dient te gebeuren onder een dekzeil. De MENUISERITE EXTRA NT onderdakplaten moeten horizontaal worden gestapeld op een vlakke ondergrond. De platen moeten steeds voldoende worden ondersteund zodanig dat ze niet doorbuigen. De platen moeten worden gestapeld in een droge geventileerde ruimte. 

Indien de platen buiten worden opgeslagen, moeten ze steeds worden afgeschermd van regen met behulp van een dekzeil of kunststoffolie. Indien de platen toch nat worden in de verpakking, moet alle verpakking worden verwijderd en moeten de platen eventueel worden drooggewreven en zodanig worden opgesteld dat ze kunnen drogen.

Technische documenten

De technische documenten met informatie en specificaties vind je terug in het downloadcenter.

Naar het downloadcenter

VIND EEN VERKOOPPUNT

Op zoek naar een dealer van Eternit materialen? Voer je postcode in en vind een dealer in je buurt.

Download een inspiratiebrochure

Nog inspiratie nodig? Onze brochures geven je heel wat ideeën over kleuren, texturen en materialen. Download een van onze brochures of vraag een gratis exemplaar per post. 

Kies een brochure