Zorg voor het optimale klimaat in je melkveestal

Als melkveehouder staat het welzijn van je dieren natuurlijk voorop. Want gezonde koeien in de juiste omstandigheden leveren meer melk dan koeien die zich niet prettig voelen door bijvoorbeeld hittestress. De vier belangrijkste factoren die van invloed zijn op een goed klimaat in een melkveestal zijn: ventilatie, temperatuur/luchtvochtigheid, licht en geluid. Een optimaal stalklimaat is niet alleen van belang voor de koeien, maar ook voor je portemonnee. 

Temperatuur en Luchtvochtigheid

Melkvee voelt zich het meest comfortabel bij -5° tot +18°C, koude is dus absoluut geen probleem voor de koe. Voor vleesvee ligt de temperatuur tussen 5° en 30°C. Als het te warm is, eten de dieren minder, wat een effect heeft op de melkproductie (of groei bij vleesvee). Ventilatie is belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid bij te sturen. Verder zijn vernevelingssystemen een goede manier om de temperatuur te verlagen. Eenvoudige systemen kunnen de temperatuur al snel met 6° tot 8°C verlagen.

VENTILATIE VERSUS ISOLATIE

Tegenwoordig wordt het aangeraden om de stal te isoleren om hittestress te voorkomen, maar dat betekent wel een verdubbeling van de kosten. Als de warmte eenmaal in de stal zit, dan houdt het isolatiemateriaal de warmte vast. Daarnaast wordt de weidegang tegenwoordig ook steeds meer aangemoedigd, wat betekent dat de koeien toch buiten zijn op het warmste moment van de dag en isolatie in de stal geen zin heeft. Ventilatie is van groot belang om gassen en ziektekiemen uit de stal te verwijderen en verse lucht aan te voeren. Ventilatie is dus niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor je dieren.

Licht

Voldoende (natuurlijk) licht is belangrijk want het beïnvloedt fysiologische processen zoals melkproductie en voortplanting. Te veel licht kan de temperatuur van de stal echter doen stijgen. Ecolor golfplaten zijn bijzonder makkelijk te combineren met lichtplaten. Wij raden dubbelwandige polycarbonaat lichtplaten aan, die zijn sterk en houden meer warmte tegen dan de enkelwandige platen. Best plaats je de lichtplaten niet op de zonnekant maar juist dicht bij de nok. De Ecolor Vento golfplaten zorgen ook voor meer licht in de stal en kunnen tevens gecombineerd worden met lichtplaten.

Meer informatie nodig?

Download onze sectorgerichte agrarische brochure.
Download de brochure

Geluid

Melk- en rundvee hebben een goed ontwikkeld gehoor. Hoe harder en onverwachter de geluiden, des te eerder runderen daarvan in paniek kunnen raken. Bij meer dan 80 decibel ervaren koeien stress.

Uit onderzoek is gebleken dat Ecolor golfplaten veel minder lawaai doorlaten dan metalen dakbedekking. Belangrijk om te weten: de invloed van thermische isolatie op het geluidsniveau in de stal is verwaarloosbaar.

Ecolor Vento

Er zijn meerdere mogelijkheden om een optimaal klimaat in de stal te creëren. Een daarvan is het ventilatiedak met de Ecolor Vento. Dankzij de verticale openingen in het dak ontstaat er een (natuurlijke) luchtstroom die de stal verkoelt en voorziet van ‘frisse’ lucht.

Leuke bijkomstigheid: de openingen in het dak zorgen niet alleen voor frisse lucht in je stal, ook komt er meer daglicht naar binnen. Niet alleen plezierig voor de koeien, maar ook voor jou en de energiefactuur. 

Wil je een kijkje in een Vento-stal samen met Boer en Zaken hebben wij een vlog gemaakt over een van onze Vento-stallen. Bekijk het filmpje hier!

Isolatiemogelijkheden

Het is niet altijd mogelijk om niet te isoleren, bij kalveren is isolatie bijvoorbeeld wel van belang. Kalveren zijn gevoeliger voor kou en kunnen daardoor eerder ziek worden. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom zijn er verschillende isolatieconcepten ontwikkeld, ieder met hun eigen voordelen. Kom je er niet uit, onze accountmanagers lichten de verschillende concepten graag toe.

Niet isoleren

Voor gezond melk- en rundvee
In het geval van melkvee en runderen is isolatie meestal overbodig. Deze dieren hebben sowieso een koele stal nodig in de winter. In de zomer staan ze, bij voorkeur, natuurlijk lekker in de wei. Een goede ventilatie is wel essentieel.

Deels isoleren onder de gording

Voor een betere luchtgeleiding
Een gedeeltelijke isolatie zorgt voor een betere doorstroming van de koudere lucht naar boven. Dit voorkomt dat de lucht tegen de gording botst, op de dieren valt en zo stress of luchtwegeninfecties veroorzaakt.

Isoleren onder de gording

Voor optimale klimaatbeheersing
Bij een volledige isolatie is het mogelijk om het klimaat in de stal te beheren. Daarnaast creëert het een optimaal schoorsteeneffect en is er geen tocht en koudeval.

Isoleren boven de gording

Budgetvriendelijk isoleren
Doordat de golfplaten op lange isolatieplaten liggen, is de montage makkelijker en is deze optie dus budgetvriendelijker. Houd wel rekening met koudeval en met een minder makkelijke reiniging. 

VIND EEN VERKOOPPUNT

Op zoek naar een dealer van Eternit materialen? Voer je postcode in en vind een dealer in je buurt.

Download een inspiratiebrochure

Nog inspiratie nodig? Onze brochures geven je heel wat ideeën over kleuren, texturen en materialen. Download een van onze brochures of vraag een gratis exemplaar per post. 

Kies een brochure